2. Dankbaarheid op donderdag #2

(Ge vindt Rebels Nederlands op SpotifyGoogleApple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd? 
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Heeey lieve luisteraars,

Het is weer donderdag, dus dat betekent stilstaan bij dankbaarheid.

Ik moet eerlijk toegeven dat het me heel zwaar is gevallen deze week, om dankbaar te zijn. Ge weet misschien van mijn eerste aflevering over maandstonden dat ik zelf heel gevoelig ben aan de ups en downs van mijn cyclus, en deze week was de pre-menstruele periode. Dat is zobiezo gene simpele tijd, en al helemaal niet als er dan iets tegenvalt.

Het is goed dat ik kan beginnen met vorige week donderdag, want toen was er nog geen vuiltje aan de lucht!

Dus…. donderdag was voor mij een drukke werkdag, zoals elke week bijna, maar die begint altijd met een uurtje taaluitwisseling. We spreken een half uur Spaans, dat is een taal die ik vloeiend spreek, en daarna een half uur Duits, een taal die ik nog moet oefenen. Mijn uitwisselingspartner is ook een online coach Duits, en ze leert dus Spaans. Het is niet alleen plezant om de taal te oefenen, we hebben ook een klik als het gaat over onze waarden en levensstijl. Dus ik geniet altijd van die uurtjes, die voor mij veel te snel gaan!

Vrijdag begon het al wat moeilijker te worden, en ik was klaar om alle gemaakte plannen te annuleren. Hier ben ik echt heel dankbaar voor een vriendin die me voor onze afspraak belde en waaraan ik kon toegeven dat het niet goed ging. Ze kwam tot bij mij, en we hebben gewoon in de zetel gehangen en gebabbeld. Het waren diepe en eerlijke gesprekken, onder andere over het kunnen aanvaarden van de negatieve gevoelens en gedachten. Ik voelde me nadien nog altijd slecht, maar wel heel dankbaar voor het moment van verbinding. 

Zaterdag ben ik dankbaar voor mijn eigen doorzettingsvermogen. Af en toe moet ik mezelf vieren hé, want vaak ben ik heel hard voor mezelf. Ik voelde me zaterdag nog altijd verschrikkelijk en heb ook een feestje met allemaal toffe mensen moeten afzeggen omdat de zwarte wolken alles verduisterden. Als ik me zo voel, mag ik niks forceren, dan heeft het geen zin om te doen alsof, dus ik wou het feestje niet verpesten. Maar dan heb ik heel wat werk voor m’n website en mailingprogramma verzet, werk waar ik door de week vaak niet toe kom, omdat het technisch ingewikkeld is. Voor mij dan toch. Yes, goe gedaan Sietske!

Zondag had ik de moed bij elkaar gesprokkeld om buiten te komen. Ik ben gewandeld naar het park terwijl ik belde met een lieve vriendin. De mensen die in Antwerpen wonen zullen wel weten wat er zondagmiddag gebeurde: een regenbui van een kaliber dat ik persoonlijk nog nooit had meegemaakt in mijn leven! Toch niet in België. Ik ben dus dankbaar dat ik overleefd heb. Het klinkt onnozel, maar het was echt wel heftig! Vooral met brandweer en ambulance die voorbij gesneld kwamen, en de hevige wind, leek het op een apocalyps. En ik heb het in mijn oren geknoopt, om nooit meer te vergeten: ge kunt de apocalyps niet aan op uw sandalen. Voor het einde van de wereld moet ge beter schoeisel dragen.

Goed, maandag scheen de zon terug, nog niet in mijn hoofd, maar ik had wel een OK werkdag. Mijn zus en ik belden meer dan een uur, en daar ben ik dankbaar voor. Ze is zeven jaar jonger dan mij, dus we groeiden niet echt helemaal samen op, en we hebben ook heel weinig contact. Maar als we dan praten, dan hebben we eigenlijk heel veel tegen elkaar te vertellen. En dan merk ik hoe hard we toch op elkaar lijken, al kunt ge dat niet zien vanaf de oppervlakte… 

Dinsdag heb ik de finale beslissing genomen om mijn boekhouder te ontslaan, en dat was echt briljant. De samenwerking, die ik zelfs geen samenwerking kan noemen, was altijd al grote bron van stress voor mij. Toen ik ontdekte dat ze me een astronomisch bedrag wou aanrekenen en ik eigenlijk nog altijd niet wist wat ze had gedaan, moest ik actie ondernemen. Ik belde met de juiste diensten om het antwoord op mijn BTW-vragen te krijgen, en ontdekte toen ook nog dat ze niet de juiste aangiftes had gedaan. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen! Ik weet niet of iemand dit herkent, maar ik geef andere mensen heel vaak het voordeel van de twijfel. Ik voelde al een hele tijd dat het niet goed zat, en toch bleef ik denken “ja, het zal wel aan mij liggen”. Een goed voorbeeld van het negeren van de intuïtie. Maar dus dinsdag heb ik mijn buikgevoel gelijk gegeven, en gelukkig.

En wat er woensdag gebeurde, had er ook iets mee te maken: de diensten van de overheid die me te woord hadden gestaan over de BTW, lieten me weten dat ze me konden helpen bij het indienen van mijn aangiftes! Wat? Echt? Een ambtenaar gaat mij helpen? Ik moest efkes mijn eigen vooroordelen aan de kant schuiven en de hulp aanvaarden. Het bleef een moeilijk proces, want uiteraard werkte het niet direct zoals het moest, maar toch, ik kan nu zeggen dat ik een bijzondere BTW aangifte helemaal zelf heb ingediend, met de hulp van een ambtenaar natuurlijk 🙂

Voila, en zo heb ik weer een hele monoloog gevoerd… 

Maar nu is’t aan u! Waar zijt gij deze week dankbaar voor? Wat heeft u gelukkig gemaakt? Waardoor kon ge lachen, ook als ge u slecht voelde? Of wie heeft iets lief voor u gedaan? Misschien wilt ge uzelf ook wel vieren deze week? Gewoon doen!

En als ge het met mij wilt delen… Dan mag dat altijd. Als ge het blaadje ‘dankbaarheid’ van mijn website zelf ook invult en naar mij stuurt, kunt ge een mini coaching Nederlands winnen. Er zijn nog niet zo veel inzendingen, ik zeg het maar… 

Tot volgende week!

– – – – – – – – – – – – – – 

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.