1. Dankbaarheid op donderdag #1

(Ge vindt Rebels Nederlands op SpotifyGoogleApple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd? 
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Dag lieve luisteraars,

Jaaaaa, het is zomer en het is warm. Dat maakt een mens gelukkig, of niet? Zijt gij ne gelukkige mens? Ik wel, vind ik van mezelf. En ik weet toevallig nog één ding dat van mij een positiever persoon heeft gemaakt. Dankbaarheid.

Het was  1 januari 2010. Ik woonde toen in een schoon appartementje in Brussel, maar had een relatief saaie job, en ging dat jaar nog altijd niet afstuderen, want ik moest nog een thesis schrijven en dat haatte ik. Een lief “vinden” was ook niet aan mij besteed, en dus ik modderde wat aan met afspreken en matches zoeken, toen was dat nog op OKcupid, Tinder was nog niet uitgevonden. Ik voelde me vrij leeg, behalve als ik kon reizen, maar dat gebeurde niet heel vaak, omdat ik niet zo veel geld had. Eigenlijk had ik een vrij luxueus leven, maar ik voelde me zo totaal niet.

Maar ik had wel ergens gelezen dat als ik elke dag drie dingen kon opschrijven, waarvoor ik dankbaar was, dat ik mijn leven wat meer ging appreciëren. Ik had een agenda besteld waar net genoeg plek was om elke dag drie zinnen te schrijven, en ik begon.

Als ik die agenda nu kon bovenhalen en lezen wat ik daar had geschreven, dan zou ik het doen. Maar ik weet eigenlijk echt niet of die nog ergens bij mijn ouders ligt, of misschien al lang is weggegooid. Spijtig. Maar bon, dat is het verleden, ondertussen al meer dan 11 jaar geleden, dus misschien hoeft dat ook niet.

Belangrijker om weten is dat ik sinds die eerste januari van 2010 ook effectief elke dag drie dingen heb opgeschreven waar ik dankbaar voor ben. Op sommige dagen moest ik veel moeite doen om iets te vinden, en al helemaal om er drie te noteren.

En toch.

We zijn 11 jaar later, en ik doe het nog altijd. Ik ga eerlijk zijn: soms moet ik 3 dagen in één keer inhalen, omdat ik het vergeten was. Maar dan train ik mijn geheugen en ga ik terug naar die dagen: wat heb ik gedaan, hoe voelde ik me, wat waren de beste momenten?

Door dat te doen, gaat ge actief in tegen uw brein, dat zich meestal de negatieve dingen herinnert. Zo had ik laatst nog een gesprek met een Vlaming die beweerde dat het vroeger “altijd regende” in juni. Grappig, want ik herinner me net dat de zon zo vaak schijnt de laatste jaren! Hoe komt dat? Omdat ik heel vaak het goede weer opmerk, natuurlijk!

Goe, om het overzichtelijk te houden heb ik beslist om voor elke dag van de week 1 ding te zeggen waar ik dankbaar voor ben. En dat ga ik de hele zomer doen. En gij kunt meedoen! Na mijn lijstje vertel ik u hoe.

Ik begin met vorige week donderdag, en ga zo door tot woensdag, want het is nu – als ik dit opneem- woensdagavond.

Donderdag: Het hoogtepunt van mijn dag was een documentaire die ik op Netflix heb gezien. Ik voelde mij ziek op donderdag, of toch een beetje oververmoeid, maar dat betekende ook dat ik niet anders kon dan rusten en nog eens tijd had om Netflix te kijken. Dat was al lang geleden, en ik koos voor een documentaire over twee vrouwen die al sinds de jaren 40 een koppel zijn, en pas recent uit de kast zijn gekomen. Tot dan deden ze altijd alsof ze vriendinnen of nichten waren. Het is heel ontroerend, dus ik heb wel wat traantjes gelaten. A Secret Love is de titel, als ge eens wilt kijken. Neen, ‘t is nie in’t Nederlands!

Voor vrijdag bedank ik een heel speciaal meisje in mijn leven, iemand die ik mijn hartendochter noem, om samen de dag in Bobbejaanland door te brengen en op de wildste attracties te gaan. OK, we moesten lang aanschuiven want er waren belachelijk veel groepen scholen. Maar al het lawaai en overdaad aan puberaal gedrag was vergeten van zodra we met de handjes in de lucht in zo’n achtbaan zaten. Kriebels in de buik!

Op zaterdag had ik het goede idee om een hele ontspannende massage te laten doen, het is een Lomi Lomi massage geworden, door iemand van wie ik via via had horen spreken. Een Lomi Lomi via via, klinkt wel goe, vind ikzelf. Dat was nu eens echt een prachtige ervaring! Ik sta erop om elke maand iets luxueus voor mezelf te doen, en na de pretpark-terreur was het ook nog eens ideale timing. Bedankt aan de masseur die professioneel én zacht was.

Zondag zei ik merci aan het dak boven mijn hoofd toen het opeens keihard begon te regenen, ik was blij dat ik niet buiten was op dat moment. Eerder op de dag was ik van het ene naar het andere huis verhuisd, want ik doe op dit moment verschillende housesits bij vrienden. Merci dus, regen, om te wachten tot ik met mijn grote koffer binnen was! Heel fijn.

Maandag was ik dankbaar voor een hele lieve vriendin, Hannah, met wie ik eindelijk nog eens kon afspreken. Hannah heeft een druk leven, nog drukker als ikzelf, en het is dus altijd efkes puzzelen om een momentje samen te vinden. Ze trakteerde me op Thaise rijst en chocolade, bedankte me om van Antwerpen af te komen, en we hebben een hele fijne babbel gehad. Met de meeste van mijn vrienden kan ik heel eerlijke en open gesprekken voeren, dat is voor mij een belangrijk onderdeel van de vriendschap.

Wat was er briljant op dinsdag? Easy German. Ik leer Duits, maar aangezien ik nu in België ben is dat niet zo intens. Door de video’s van Easy German, en de oefeningen waar ik op geabonneerd ben, schrijf ik om de twee-drie dagen een kort tekstje over het onderwerp van de video. Toevallig was dat deze keer over vriendschap, en daar heb ik dan een tijdje over zitten nadenken. Daardoor kon ik dan ook weer beseffen wat voor goeie vrienden ik heb! Ja, de dankbaarheid komt echt nooit alleen.

En tot slot op woensdag, maakte het mij gelukkig om naar een Franse podcast te luisteren, met als thema “falen”. Ik had wel een aflevering buiten de serie gekozen, omdat ze daar spreken: de maakster van de podcast en een vriendin, ze spreken heel openhartig over het leven als freelance of zelfstandige en ik herkende heel veel dingen en vond het dus super boeiend om naar te luisteren, en ben deze vrouwen dankbaar voor ook een heel eerlijk gesprek.

Wilt gij ook wat meer stilstaan bij uw mooie momenten, en beseffen wat voor u belangrijk is? En wilt ge dat in het Nederlands doen? Ja hé, da’s toch een kei goed idee! Ga dan naar mijn website feelinflemish.be, daar kunt ge bij de podcast een PDF downloaden – ge moet niks invullen, het linkje staat daar gewoon – dat ge kunt afdrukken en invullen.

En… als ge mij een foto stuurt van uw ingevuld blaadje, met of zonder uzelf erop, via mail of facebook of instagram, dan kunt ge een half uurtje coaching met mij winnen! We praten dan in het Nederlands over een onderwerp dat gij kiest, misschien over de dingen waar ge dankbaar voor zijt, en ik geef u feedback. Ge moogt ook vragen stellen over uw onzekerheden. Of misschien zoekt ge andere manieren om uw Nederlands te verbeteren, en daar ben ik in gespecialiseerd.  Om de 14 dagen kies ik iemand, dat is in totaal 4 keer deze zomer, dus wacht zeker niet te lang, en doe het gewoon!

Volgende week donderdag ben ik hier opnieuw, met weer een reeks vol kleine gelukskes en appreciaties.

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.