9. Wat betekent liefde voor u?

(Ge vindt Rebels Nederlands op SpotifyGoogleApple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd? 
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Lieve, lieve luisteraars,

Dit is de laatste aflevering van het derde seizoen van Rebels Nederlands. Eigenlijk zou ik nog graag elke week een aflevering maken, maar ik ben moe. Om eerlijk te zijn, was het najaar van 2021 waarschijnlijk de moeilijkste periode die ik heb gehad, sinds een lange tijd.

En dan was de podcast maken enerzijds mijn favoriete activiteit, omdat ik er zoveel liefde en plezier kon insteken. Maar anderzijds moest ik mezelf ook vaak pushen, te veel pushen.

Daarom deze voorlopig laatste aflevering, zodat ik een tijdje kan focussen op de andere dingen in mijn leven, maar ook de andere aspecten van FeelinFlemish.

Ik ben begonnen met FeelinFlemish om een aantal redenen, maar het woord “zelfzorg” stond altijd centraal. We leven in enorm uitdagende tijden, voor de meesten onder ons wordt er veel van ons verwacht, en het is niet altijd makkelijk om tijd te maken waarin ge uzelf helemaal centraal stelt. Ik weet dat voor veel vrouwen het woord “zelfzorg” heel triggerend kan zijn, en net het omgekeerde effect heeft.

Toch blijf ik volhouden dat we allemaal zelfzorg nodig hebben. Hoe dat eruit ziet, is voor iedereen anders. Maar ik wou met FeelinFlemish een mogelijkheid creëren om twee vliegen in één klap te vangen: ge verbetert langs ene kant uw Nederlands, en langs de andere kant doet ge dat, door bewust met uzelf bezig te zijn. En bewust met uzelf bezig zijn, dat is ook zelfzorg.

Daarom maakte ik een cadeauke voor iedereen die zich hierin herkent: ge wilt uw Nederlands wel verbeteren, maar ge hebt het gehad met avondschool of tekstboeken. Alles wat er in het klassieke circuit te vinden is, hebt ge al gedaan. Nu is het tijd voor iets anders. Maar als ge eerlijk zijt met uzelf, maakt ge ook wel echt weinig tijd. Er is altijd wel iets beters of anders te doen, en ge zijt moe.

Met dat idee in gedachten is mijn mindful magazine ontstaan. Het is een manier voor u, om zelf te beslissen wanneer ge een momentje neemt, en in het Nederlands aan zelfzorg te doen. Er staat onder andere een artikel in over zelfzorg, dat ge kunt lezen én luisteren, zoals de podcast dus, en een aantal vrouwen delen hun ervaring met zelfzorg. Ge wordt uitgenodigd om zelf te schrijven, door vragen die u kunnen inspireren en doen nadenken.

Er zit een oefening in over negatieve gedachten en positieve affirmaties, die best intens kan zijn, maar da’s het mooie aan een taal die niet uw moedertaal is: het gaat trager, bewuster, maar daardoor ook iets minder confronterend.

Ik heb dat magazine met heel veel liefde gemaakt, ik baseerde het op oefeningen en materiaal dat ik zelf graag gehad zou hebben in de talen die ik heb geleerd, maar ook op dingen die ik zelf ook in mijn dagelijkse leven doe.

En één daarvan wil ik hier delen: de liefdesbrief naar mezelf. Het concept is heel simpel: ge schrijft een liefdesbrief die ge zelf zou willen ontvangen. Wat betekent liefde voor u?

Ik lees hier de liefdesbrief die ik naar mezelf heb geschreven toen ik dit magazine heb gemaakt.

Dag lieverd,

Ik schrijf je vandaag omdat ik het zo belangrijk vind om je een aantal dingen te vertellen.

Ik zie je zo graag.

Ik ben zo trots op jou, voor alle dingen die je al bereikt hebt. En voor alle dingen die je nog gaat doen. En alles wat je niet hebt gedaan en nooit zal doen!

Wist je, dat je op dit moment exact bent waar je moet zijn?

Ik weet het, soms is dat moeilijk te geloven. Soms lijkt het alsof alles één grote chaos is, en dat het allemaal niet klopt.

En toch. Je bent waar je moet zijn.

Bedankt om te bestaan. Je bent echt fantastisch! Zo mooi, zo grappig, zo attent, zo lief…

Als ik je zie, of aan je denk, dan komt er een spontane glimlach op mijn gezicht.

Je intrigeert me. Jouw gedachten, jouw manier van doen, jouw lach, jouw ideeën… Je bent een prachtig meesterwerk van een mens.

Zelfs als ik kon, ik zou helemaal niks aan jou willen veranderen.

Ik ga gewoon genieten van hoe jij bent, en dankbaar zijn dat ik je mag kennen, je kan schrijven, je niet zo stiekem wil bewonderen.

Nee hoor, ik heb niks van jou nodig. Ik laat me inspireren door jouw aanwezigheid, meer niet. Je moet niks doen of zeggen om me gelukkig te maken.

Ik hoef je zelfs niet te zien, want als ik mijn ogen sluit, dan ben je er ook.

Dankzij jou voel ik dat ik leef, dat ik kan liefhebben.

Merci.

Liefs,

Ikke.

Ik vind het zo’n krachtig iets, de liefde aan uzelf verklaren. Het is zo’n cliché geworden, “om iemand anders graag te zien, moet ge eerst uzelf graag zien.” Maar het is wel echt waar.

En ja, ik weet ook dat het niet gemakkelijk is om zoiets naar uzelf te schrijven! Stiekem schaam ik mezelf daar ook wel een beetje voor, dat ik dat doe.

Daarom heb ik een idee. Binnenkort is mijn verjaardag, op 1 december. En ik zei het al aan het begin van deze aflevering, ik heb een lastige periode achter de rug. Dan is de kans groot dat ik voor mijn verjaardag zielig ga doen, en in mijn eentje onder een dekentje ga kruipen. Daar is niks mis mee, maar ik wil het toch anders doen dit jaar, ik heb al genoeg onder mijn dekentje gelegen.

Dus… het zou me ongelooflijk gelukkig maken om jullie uit te nodigen voor een gratis workshop “schrijf uw eigen liefdesbrief” op mijn verjaardag, 1 december. Nee nee, we gaan geen liefdesbrieven naar mij schrijven, wel eentje naar uzelf! Terwijl jullie schrijven, heb ik de tijd om ook weer naar mezelf te schrijven. Twee vliegen in één klap, want ik hou van efficiëntie 🙂

Hoe kunt ge meedoen? Als ge al op mijn mailing lijst staat, is het heel simpel, dan krijgt ge de uitnodiging in uw mail. Als ge nog niet op mijn lijst staat, dan hebt ge twee manieren om dat te doen: ofwel via de transcripties van de podcast, ofwel via het downloaden van het mindful magazine, dat ook helemaal gratis is. Ge vindt beide mogelijkheden op mijn website feelinflemish.be, of via de link in de beschrijving van de aflevering.

Oh, en als ge nu tegen uzelf zegt: “ah maar ik schrijf helemaal niet goed Nederlands, ik ga nooit zo’n mooie liefdesbrief kunnen schrijven” of “mijn niveau Nederlands is te basis” dan moet ge ZEKER komen. Want het doel is nooit om perfecte brieven te schrijven, maar om te spelen met de taal. Om te aanvaarden dat ge ook liefde kunt overbrengen met grammaticafouten 🙂 En te beseffen dat ge op deze manier net het meeste leert.

Trouwens, al mijn workshops zijn introvert-vriendelijk, ik zal nooit iemand pushen om te spreken of iets te zeggen, als die daar geen zin in heeft. Ge moogt zelfs komen met uw camera én uw geluid af, en gewoon genieten van de liefdevolle sfeer die ik ga creëren. 

Ik heb er kei veel goesting van gekregen, ik hoop jullie allemaal te ontmoeten op 1 december, zowel degene die mij stiekem hebben gevolgd, als degene die ik al ken.

Voila, bij deze sluit ik het derde seizoen af, maar er zal hier af en toe nog wel wat verschijnen, dus zorg ervoor dat ge geabonneerd zijt op de podcast, als ge kunt moogt ge me ook een rating geven op uw podcast app, dan kunnen nog meer mensen Rebels Nederlands vinden, en op Instagram en via m’n mails kunt ge op de hoogte blijven van wat er nog allemaal gebeurt bij FeelinFlemish.

Tot snel!

– – – – – – – – – – – – – – 

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.