7. Dankbaarheid op donderdag #7

(Ge vindt Rebels Nederlands op SpotifyGoogleApple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd? 
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Dag lieve luisteraars!

Het is donderdag, dus dat betekent dat het weer tijd is om dankbaar te zijn. De aandachtige luisteraar heeft gemerkt dat ik vorige week geen aflevering heb gemaakt, oeps!

Hoe kwam dat? Awel, ik ben weer veel aan het rondreizen geweest, en het lukte me niet om op tijd op te nemen. Mijn innerlijke perfectionist werd zo boos, en daarom heb ik doorgezet en niks opgenomen, want we kunnen niet perfect zijn, simpel!

Ik ben ook door een persoonlijke uitdaging aan het gaan, want vorige maand besliste ik om de relatie met mijn lief te beëindigen, en dat was pijnlijk, zo na meer dan twee jaar samen. Deze week ben ik in Zwitserland om mijn laatste spullen op te halen, en afscheid te nemen. Afscheid van het land, waar ik absoluut geen fan van was, mijn lief, die nog altijd één van m’n beste vrienden zal blijven, en de katten, die ik zal missen als geen ander.

Afscheid is triestig, maar ook ne schone moment om stil te staan bij alle dingen waar ge dankbaar voor zijt geweest. Oh ja en het gaat hier over dankbaarheid, wat een toeval.

Ik ben dankbaar dat ik door dit land weer goesting heb gekregen om terug Duits te leren. Dat was altijd een taal die we op school hadden geleerd, en dat mij eigenlijk wat had getraumatiseerd, met al die lidwoorden en naamvallen. Als ge vindt dat de Nederlandse grammatica moeilijk is, wees dan dankbaar dat het geen Duits is, want dat is nog een ander pak mouwen zenne! In elk geval, de Zwitsers spreken een vreemde variatie van het Duits, opnieuw, als ge vindt dat Vlaamse spreektaal moeilijk te begrijpen is, dan moet ge maar eens naar Zwitserland komen als ge standaard Duits hebt geleerd. Ge zult er niks van begrijpen. Enfin, het feit dat die zo raar praten, maakte dat ik geen stress had over mijn Duits, dat dus ook een beetje vreemd klinkt. En dan had ik een excuus om vooral Duits op mezelf te leren, want ik kon het hier toch nie “echt” gebruiken. Waardoor ik weer de bevestiging kreeg dat een taal leren echt niet gelijkstaat aan spreken. Ge kunt zoveel leren door te luisteren, lezen en schrijven: jaja lieve introverten, het is allemaal oké!

Ook voor mijn ondertussen ex-lief ben ik dankbaar. Ik kon mij geen betere ex wensen, die volledig begreep waarom ik er een einde aan moest maken, me nog uitnodigde om mee te gaan wandelen met hem en onze vrienden, en waar ik nog nachten mee heb kunnen praten om alles samen te verwerken. Het is niet iedereen gegeven om desondanks uw pijn, toch nog te blijven open staan. Maar hij deed, en doet het, echt geweldig. We zien elkaar nog altijd graag, en beseffen allebei dat het beter zo is. Dus waarom zouden we ineens kinderachtig en ambetant beginnen doen?

En de katten, Chili en Puca, ge kunt ze zien op mijn facebook en instagram, wat een duo. Puca hadden we geadopteerd uit Spanje, via een vriendin die daar woont en zag hoe de Spaanse asielen propvol raakten tijdens Corona. Toen hij bij ons kwam was hij een klein uitgemergeld beest, die schrik had van alles. Ondertussen komt hij naast ons liggen, heeft hij geleerd te spinnen, en blaakt hij van gezondheid. Chili hebben we later geadopteerd, van een vriend in Bern, en is het complete tegengestelde. Vanaf dag 1 gaf die kei veel knuffels en kon ze niet wachten om de buurt te gaan ontdekken. Twee katten die niet uit hetzelfde nestje komen, moet ge aan elkaar voorstellen, en dat kan een langzaam proces zijn. In dit geval heeft het ook drie weken ofzo geduurd. Maar het resultaat is twee katten die samen kei gelukkig zijn. Echt waar, als ge die elkaar ziet lekken, het klinkt degoutant, maar het is zo schoon. Ik ben dankbaar dat ik die beestjes heb zien opgroeien van kleine kittens naar tieners, en dankzij dat super ex-lief, kan ik ze nog blijven zien via video, en weet ik dat ik ze altijd kan bezoeken.

Ik ben ook serieus dankbaar om zo dichtbij de bossen te hebben gewoond, en te kunnen ervaren hoe voor mij elke dag beter is als ge hem kunt beginnen en afsluiten met groen. Ik kan gewoon niet slechtgezind blijven als ik een uurtje in’t bos heb rondgelopen. Zo heb ik dus ook beslist dat ik niet meer in de stad wil wonen, simpel. Ik ben heel gelukkig met die beslissing!

En tot slot ben ik ook dankbaar voor alle kostbare tijd die ik hier heb gehad, in mijn schoon werkkamertje, om aan mijn project te werken. Omdat ik hier weinig mensen kende, kon ik mij helemaal in mijn werk smijten. ‘t Is waar, ik heb me vaak eenzaam gevoeld, maar als ik in Brussel of Antwerpen had gewoond, dan had ik nooit met deze podcast begonnen, of de stap gezet om FeelinFlemish echt uit te werken.

Amai, dankbaarheid doet iets magisch met ne mens. Het blijft een bitterzoet gevoel, maar het verdriet is wel een beetje minder, en het maakt het een beetje lichter. Ik kan met een glimlach terugkijken op wat is geweest, en weten dat ik de kracht heb om van alles iets moois te maken. Dat zal van pas komen, want ik heb nog geen idee waar ik na september zal wonen.

En nu ga ik aan u vragen: stel u voor dat ge uw leven, waar dat ook is, ineens moest veranderen. Ge wordt ontslagen, gedumpt of ge moet voor één of andere reden vertrekken. Ik weet het, het is niet zo fijn om u dat in te beelden. Maar doe het efkes kort, de bedoeling is niet om u slecht te voelen, maar om te bedenken wat ge het meeste zou missen. Dat zijn de dingen waar ge dankbaar voor zijt.

Ik ben van de overtuiging dat we daar nie vaak genoeg bij stilstaan, en dat het soms niet zo makkelijk is om over na te denken. Ik denk aan iemand die me schreef dat ze het moeilijk vond om dingen te “verzinnen” waar ze dankbaar voor was. Awel, dat komt omdat we een hoop dingen te veel als vanzelfsprekend zien. En daarom moet ge soms een tussenstap maken: wat zou ik missen?

Dus voilà, ik hoop dat u dat iets heeft gebracht vandaag.

Volgende week is de laatste donderdag van de grote vakantie, shit, da’s kweeniehoe rap gegaan, dus dan ga ik nog ene keer dankbaar zijn me wa mensen, en vertel ik ook ineens hoe het derde seizoen van Rebels Nederlands er zal uitzien.

Er zullen meer verschillende mensen te horen zijn, en ook een variatie van inhoud. Ge hoort het volgende week in elk geval!

Geniet nog van de laatste zomerse zonnestralen, of euhh, regendruppels!

– – – – – – – – – – – – – – 

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.