6. Geld

(Ge vindt Rebels Nederlands op SpotifyGoogleApple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd? 
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Welkom bij de zesde aflevering lieve luisteraars! Wit ge luisteren én lezen? Dat kan! Ge kunt de transcriptie downloaden op mijn website www.feelinflemish.be 

Vandaag: euros, dollars, kredietkaarten, paypal, bitcoin zelfs… Ik heb het over geld.

Iedereen heeft er op (bijna) dagdagelijkse basis iets mee te maken. We kunnen niet zonder. En toch… praten we er relatief weinig over. Behalve in stereotiepen, of om te klagen. Ik vind het thema geld, en vooral het geloof dat er achter zit, enorm interessant. Het is een taboe, daar ben ik zeker van.

Toen ik op zoek ging naar uitdrukkingen over het thema geld, viel me op dat er enorm veel te vinden zijn. De bekendste, die ik als kind heel vaak heb gehoord, was “het geld groeit niet op mijn rug”. Dat zeiden mijn ouders als ik iets wilde doen, waar zij niet voor wilden betalen. En als iets heel duur was, dan zeiden ze: “dat kost stukken van mensen”. Maar wat ook nieuw was voor mij, is deze uitspraak: “Geen geld, geen Zwitsers.” Blijkbaar betekent dit, dat ge niks kunt doen zonder geld. Ik kan u verzekeren dat dat 100% correct is hier in Zwitserland!

In elk geval, er zijn heel veel theorieën over geld, maar ik denk dat bijna iedereen is opgegroeid met een gelijkaardig idee. Dat we hard moeten werken om geld te verdienen, en dat er eigenlijk nooit genoeg is. Toen ik zo’n 10 jaar geleden had beslist om niet meer voltijds te werken, kreeg ik eigenlijk altijd maar 1 grote vraag: wat gaat ge dan doen om rond te komen, om genoeg geld te hebben? Ik vond dat heel interessant, want het toonde mij wel, dat veel mensen zich zorgen maken om geld, anders zouden ze die vraag niet stellen. Alsof voltijds werken de enige manier is om te leven.

Ik vond het fantastisch om niet meer elke dag te moeten gaan werken. Ik had tijd om uitgebreid te koken, en ontwikkelde gezellige routines, waardoor ik eigenlijk heel simpel leefde. Zelfs toen ik op een gegeven moment mijn deeltijdse job verloor, had ik geen stress, het zou wel goedkomen. En eigenlijk is dat ook altijd zo geweest: ik ben nooit iets tekort gekomen.

Ik spoel even door naar vandaag, en besef dat ik veel kan leren van mezelf 10 jaar geleden. Toen luisterde ik ook niet naar de angst van anderen, dat ik niet genoeg zou hebben, en lukte alles perfect. Vandaag zit ik opnieuw in een situatie waarin anderen me voor zot verklaren, omdat ik al een aantal jaar geen vaste job meer heb, en sinds kort ook officieel zelfstandige in hoofdberoep ben geworden. “Gaat dat wel lukken? Het is wel echt moeilijk om voor uzelf te werken hé, en met al die hoge belastingen die ge dan moet betalen…” Ja, ik heb mezelf er al voor vervloekt, spijt gehad dat ik ermee ben begonnen. Maar als ik de geldzorgen efkes aan de kant zet, dan ben ik ook echt heel blij, dat ik mijn eigen agenda bepaal, en tijd heb om onder andere deze podcast te maken. En om me te verdiepen in wat ik echt wil doen in deze wereld.

Leven zonder een vast inkomen is leven met vertrouwen, dat er genoeg is voor iedereen. Dat mijn spaargeld niet op gaat zijn voordat er nieuwe centjes binnenkomen. Er zijn weinig mensen die dat doen, en ik begrijp wel waarom. Ik heb elke week wel eens een paniekmoment. Maar eigenlijk moet ik me dan gewoon herinneren dat ik alles heb dat ik nodig heb.

Goed, dit is geen pleidooi voor minder geld. Integendeel. Terwijl we ons langs de ene kant heel erg kunnen laten paralyseren door geld, met het idee dat er niet genoeg is, is er ook een andere kant. Want veel mensen vinden het ook niet OK als ge wél veel geld verdient. Het woord “verdienen” op zich is hier trouwens echt interessant, want dat betekent letterlijk dat ge het waard moet zijn. Op de relatie tussen geld en zelfwaarde kom ik straks nog terug.
Als ik hier zou vertellen dat ik doe wat ik graag doe, misschien 3 of 4 uur per dag werk, met plezier, en zou zeggen dat ik daarmee 5000 euro per maand verdiende, wat zou uw reactie zijn? Voor alle duidelijkheid, dat is totaal niet zo, maar ik denk eerlijk gezegd dat ik niet veel goeie reacties zou krijgen.

Maar ik leerde net, dat geld heel neutraal is. Dat het eigenlijk een energie is, die u kan volgen als ge er ruimte voor maakt. Het klinkt misschien zweverig, maar als we onze blik wat verruimen, en niet denken dat we alleen door een vaste job geld gaan “verdienen”, dan zijn er volgens mij nog wel meer mogelijkheden. Maar… dan moeten we wel op een andere manier naar geld kijken. Geld is niet vuil, het is eigenlijk gewoon een manier om uw energie te vergroten. Dus inderdaad, miljonairs zoals, ik zeg maar iets, de CEO van Amazon, die zijn werknemers een hongerloon betaalt en zelf alleen maar rijker wordt, die verspreidt niet veel liefde met zijn geld. Maar er zijn toch zeker ook genoeg rijke mensen die wél investeren in schone projecten, en daarmee bedoel ik niet alleen geld geven aan goede doelen? Heel eerlijk, ik ben beginnen googelen naar een bekend voorbeeld, maar het is niet gemakkelijk te vinden. Ik laat efkes in het midden waarom dat zo is.

Toch geloof ik dat we ons geld, dat we misschien nu gewoon opsparen om een idee van veiligheid te creëren, ook kunnen gebruiken om een impact te maken. Dat kan zijn door kleine dingen, bijvoorbeeld lokale en biologische groenten kopen, die inderdaad meer kosten. Of door uw spaarcenten te investeren in een bedrijf waarin ge gelooft.

Over het woord “investeren” gesproken, ik vind persoonlijk dat we dat te weinig gebruiken. Heel vaak zeggen we dat we geld hebben uitgegeven. Maar als ik bijvoorbeeld een coach heb betaald om mij te helpen in mijn ontwikkeling, dan heb ik ook geïnvesteerd. Ik investeer mijn geld in mezelf, want ik leer heel veel bij, maar ik vergroot ook de impact van deze coaches, want zij kunnen met dat geld nog meer mensen helpen. Het vraagt om een andere manier van denken, want in plaats van te zeggen “oh nee mijn geld is weg”, beseft ge, dat uw geld net verder reist en andere mensen beïnvloedt. Dus ja, daarom vind ik het wel belangrijk om bewust te kiezen waar ge uw geld naartoe stuurt, want het werkt dus nog verder als het uw handen verlaat.

Ja, er is veel ongelijkheid als we spreken over geld. Maar is dat de schuld van het geld zelf, of van de mensheid die ermee om gaat? Net zoals ik kan beslissen dat ik mijn geld investeer in de supermarkt of in de lokale markt, wat ik trouwens ook niet perfect doe hé, verre van, ik ga hier niet doen alsof ik heiliger ben dan de paus. Ik wil maar zeggen, dat is het gevolg van beslissingen die mensen maken, en het systeem waarin we leven. In plaats van geld te vermijden, wat ik denk dat quasi onmogelijk is, probeer ik mijn relatie ermee te herstellen. De auteur Peta Kelly heeft zelfs een oefening hiervoor: schrijf een liefdesbrief naar geld. Kijk effe diep naar al uw vooroordelen, want die bepalen hoe ge u verhoudt met geld, en misschien ook wel hoeveel geld ge laat binnenkomen.

Zoals ik al zei: als gij gelooft dat er niet genoeg geld is, en dat ge kei hard moet werken om maar juist van te kunnen leven, dan blijft dat ook uw realiteit, dan is dat uw geld “verhaal”. En ik weet dat veel mensen er zo over denken. En ik ook! Ik voel me nog altijd vaak niet goed genoeg, dat wat ik in de wereld zet totaal niet interessant of helpend is voor iemand. Met die gedachten, in combinatie met “alleen hard werken levert resultaat”, stel ik mij niet gemakkelijk open om iets te maken en er geld voor te vragen. Maar als ik nu zou geloven dat wat ik doe waardevol is (en op sommige momenten besef ik dat wel), dan zijn er zeker mensen die in mij willen investeren, omdat ik ze kan helpen. Als zelfstandige is dat natuurlijk veel duidelijker omdat ge zelf op zoek moet gaan naar uw klanten, maar als werknemer geldt dat natuurlijk evenzeer. Waarom is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd zo groot? Een van de redenen is dat – over het algemeen – mannen veel sneller een promotie durven vragen, omdat ze vinden dat ze de resultaten leveren. De vrouwen, die hebben meestal wat meer moeite met die dingen. Niet allemaal hé, maar deze uitspraak kunt ge echt staven met cijfers, helaas. Zo zie ik toch een direct verband tussen geld en zelfwaarde.

De liefdesbrief naar geld nodigt u uit om een nieuwe relatie te vormen met geld. Om er geen schrik meer van te hebben, en uw hele leven aan te passen om zeker te zijn dat ge niet gaat verhongeren door te weinig geld. Maar om te beseffen dat het echt kan om echt iets te doen waar ge gelukkig mee zijt, dat u inspireert, dat mensen helpt, en waardoor er dan ook geld binnenkomt, en ge het met veel plezier weer kunt laten verder rollen. Opnieuw, voor mij is dit hetgene waar ik nog het meeste moeite mee heb, en de meeste van mijn vrienden, maar ik weet dat het niet voor iedereen zo is. Nu ik eraan denk, ga ik zelf ook nog eens zo’n liefdesbrief schrijven, en als ik durf, maak ik hem openbaar bij de transcriptie van deze podcast.

Ik ben nu heel benieuwd om te horen wat uw gedachten zijn als ge dit hoort. Ik hoor precies al mensen zeggen “jaja, ik vind het allemaal dikke zever”, en ik moet eerlijk zijn, ik kan zelf ook nog nie zeggen dat ik in 100% vertrouwen leef dat ik genoeg ben en altijd genoeg zal hebben, maar dat is wel mijn doel. Een cynische vraag zou kunnen zijn: wat gaat er eerst op zijn, mijn spaarcenten of mijn vertrouwen? Ja, alsof die twee eigenlijk niet naast elkaar kunnen bestaan. 

Om efkes samen te vatten, ik heb het vandaag gehad over:

  • de beladen ideeën die bestaan over geld, en hoe die ons kunnen beïnvloeden, mij toch zeker, door onder andere te denken dat ik niet rijk kan worden door iets te doen wat ik graag doe
  • de mogelijkheid dat geld neutraal is, en dat we er anders over kunnen denken, bijvoorbeeld door te zien hoe ons geld impact kan maken, in plaats van dat we het gewoon uitgeven
  • het concept om een liefdesbrief naar geld te schrijven, om die beperkende ideeën te ontdekken en aan te pakken, zoals bij mij “dat ik het niet waard ben”.

In de transcriptie vindt ge nog een aantal vragen om over na te denken. Ge moogt me altijd de antwoorden mailen, is nog een goede oefening voor uw Nederlands!

  • Wat zijn uw gedachten bij het woord “geld”? Ziet ge iemand die veel geld heeft, anders?
  • Hebt ge al jobs gedaan die ge echt 100% haatte, omdat ge dacht dat ge anders niet genoeg geld ging hebben?
  • Vindt ge van u zelf dat ge “genoeg” geld hebt? Waarom (niet)? Maakt ge u zorgen om geld?
  • Kent gij iemand die veel geld heeft, of zijt ge zo iemand, die tegelijkertijd ook tof is? Gelooft ge in dat concept, of vindt ge ook dat fijne mensen per definitie niet “in het geld zwemmen”?
  • Hoe zou uw ideale leven er uitzien als ge u geen zorgen meer hoefde te maken over geld? Waarin zou ge onmiddellijk investeren, en wat zou er veranderen?

– – – – – – – – – – – – – – 

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.