6. Dankbaarheid op donderdag #6

(Ge vindt Rebels Nederlands op SpotifyGoogleApple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd? 
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Dag lieve luisteraars!

We zitten ondertussen al aan aflevering 6 van dankbaarheid op donderdag, en als ik het goed zie, dan hebben we nog 3 weken te gaan!

Dus vandaag wil ik iets speciaals doen. Ik ga eerst nog een aantal dingen vertellen waar ik dankbaar voor ben, zoals altijd, maar daarna komt er eens iets anders.

Maar eerst, hoe was mijn voorbije week?

Vorige week donderdag had ik een fijne vriendin op bezoek en we hebben hier samen gegeten. Zij is net als mij een enthousiaste reiziger, reizigster moet ik eigenlijk zeggen, en heeft dus ook al wel wat van de wereld gezien. Veel mensen reizen hé, maar Ebe is ook een fijnproever, waardoor ze ook de lekkerste gerechten van de wereld kent. En dus had zij opgemerkt dat er hier in de buurt een knafeh-zaak zit. Voor wie het niet kent (en misschien spreek ik het ook niet helemaal juist uit): knafeh is een dessert uit Turkije en het Midden-Oosten, een soort van bladerdeeg met een zoete kaasvulling. Ik ben verzot op kaas, en ik eet ook kei graag zoet, dus voor mij is dit het ideale dessert. De vrouwen in de winkel spraken alleen maar Turks, Ebe gelukkig ook een beetje, en zo voelde ik me alsof ik op vakantie was!

In het weekend was ik dankbaar dat ik mijn metekindje nog eens kon zien, hij is de zoon van één van m’n beste vriendinnen, en hij is ook het schattigste kind dat ik ken. Kasper wordt binnenkort al twee jaar oud, en zo begint ge dan te beseffen dat de tijd snel vooruit gaat. Toen ik als kind van volwassenen altijd hoorde “amai gij zijt groot geworden” vond ik dat mega irritant, maar het is waar, dat was ook mijn eerste gedachte toen ik hem weer zag. We hebben samen gespeeld, gegeten, een boekske voorgelezen, en dan was het al tijd om te gaan slapen. Jaja, als ik dat niet elke dag moet doen kan ik daar enorm van genieten, dus meter zijn, dat is een cadeau in mijn leven.

En terwijl ik tijd doorbracht met haar zoon, kon Lore genieten van cultuur.

Deze week ben ik dankbaar voor cultuur. Ik ben naar een voorstelling gegaan van Kommil Foo, dat zijn twee mannen – twee broers – die heel veel voorstellingen maken, ze zijn al 35 jaar bezig, en dat is een mix van theater, muziek, eh, komedie… Ja da’s prachtig gewoon. Ik heb ze altijd heel goed gevonden, en het was nu voor het eerst sinds heel lang dat ik terug naar iets live mocht gaan kijken. Ik zat op de eerste rij, toevallig, wat heel dichtbij is, maar ik vond het prachtig om te zien hoe dat die twee daar op een podium staan en zich volledig geven. Ik was zo dankbaar dat ik daar kon zitten, dat ik daar terug naartoe kon gaan en dat ik terug kon beseffen hoe mooi het is om iemand te zien die iets presenteert, die zich volledig geeft in het uiten van gevoelens, van het brengen van muziek, van het vertellen van een verhaal, die daar volledig voor gaat, voor een publiek, en ‘k heb op verschillende momenten met tranen in mijn ogen gezeten, of heel hard moeten lachen. Ja het kwam veel meer binnen, denk ik, dan dat het twee jaar geleden zou binnenkomen. Gewoon omdat ik het zo lang heb moeten missen. Dus ja ik was heel dankbaar dat ik daar naartoe kon gaan, ‘t was een voorstelling die al verschillende keren was uitgesteld. Ik had eigenlijk niet zo veel zin om te gaan, ik zag er zo wat tegenop, het grotsyndroom heet dat dan, en ik ben heel blij dat ik wel geweest ben, en ‘t heeft mij ongelooflijk veel deugd gedaan.

Ik ben heel blij om dat te horen. Het grotsyndroom, daar ken ik zelf ook wel iets van, merci Lore, om het nog eens onder mijn aandacht te brengen.

Op maandag kwam mijn pakketje natuurlijke supplementen aan, en daar was ik ook heel content mee. De week ervoor was echt moeilijk geweest, ik voelde me heel verdrietig en slecht, en door een opmerking van een coach die ik volg, op haar podcast zelfs, besefte ik dat ik daar iets aan kan doen. Ik hoef nog niet aan de antidepressiva, al zou dat ook geen ramp zijn, maar ik bestelde een aantal dingen waar ik al goeie dingen over had gehoord. Misschien werkt het, misschien niet, maar ik ben blij dat ik de vrijheid heb om dat voor mezelf te beslissen. Ik maak er een punt van om mentale klachten ook aan te pakken, en niet alles kan opgelost worden met meditatie en gezond eten, dat is gewoon zo. 

Verder ben ik deze week heel veel bezig geweest met het mindful Nederlands, mijn passieproject. Ik geloof namelijk dat we taal ook kunnen gebruiken om onszelf beter te voelen, en niet slechter, wat ik nog veel te vaak zie.

Eén van de manieren om een mindful momentje te creëren is een meditatie, en vandaag ga ik een dankbaarheidsmeditatie met jullie delen.

Ik stel u voor om een rustig plekje te zoeken, waar ge kunt zitten, en waar ge de volgende tien minuten niet gestoord wordt. Als ge dus nu in den auto zit of op’t werk, dan moogt ge op pauze drukken, en verder luisteren als ge ergens op uw gemak zit. En als ge wilt, natuurlijk.

Leg misschien ook een blad papier en een stylo bij u, want zo’n mindfulle momenten zorgen vaak voor inspiratie, en het is leuk om dat nadien direct op papier te kunnen zetten.

Voila, ge zit nu en ge weet dat ge u de volgende 10 minuten op niks anders moet concentreren dan mijn stem, en uw eigen lichaam.

Zet uzelf zo comfortabel mogelijk, als dat kan met ne rechte rug, is dat ideaal.

Ge moogt uw ogen sluiten, als dat OK voelt.

En adem ne keer diep in en uit.

Zeg tegen uzelf, wanneer ge inademt: “ik adem in”, en dan als ge uitademt “ik adem uit”.

Ik adem in, ik adem uit.

Ik adem in, ik adem uit.

U bewustzijn van uw ademhaling is een hele krachtige manier om u te concentreren. En focus is goed voor uw brein, dat vaak 101 dingen wil denken, en uw lichaam vergeet.

Ik adem in, ik adem uit.

Ik adem in, ik adem uit.

Ik nodig u uit, om een beeld op te roepen. Een beeld van iemand die ge misschien niet kent, maar die u vandaag, of deze week, geholpen heeft, met iets klein.

Misschien was dat een buschauffeur, de persoon die u ne koffie heeft verkocht, de schrijfster van het boek dat ge aan het lezen bent, de facteur die zorgt dat de pakskes aan uw deur worden geleverd.

Neem een moment en voel hoe ge hun werk hebt geapprecieerd.

Zeg “dank u”.

Sta nu eens stil bij alle dingen die ge hebt, die u steunen in uw werk, uw hobby’s, uw leven.

Misschien is dat uw computer, uw telefoon, uw huis, uw boeken…

Kies eentje, en apprecieer en hoe fijn het is, dat ge dit hebt kunnen kopen.

Zie hoe uw leven gemakkelijker is geworden, door dit ding.

En zeg “dank u”.

Denk nu aan een persoon die belangrijk is in uw leven.

Dat kan een partner zijn, uw moeder of vader, een goeie vriend of vriendin… Iemand die dichtbij u staat, en om wie ge veel geeft.

Neem het beeld van die persoon, of misschien is het wel uw huisdier, dat kan ook, en kijk ernaar.

Observeer uw lichaam als ge dat beeld voor u hebt. Wat voelt ge?

Misschien wordt het wel warm, of komt er spontaan een glimlach op uw gezicht.

Pak de tijd om u te realiseren wat zij of hij voor u betekent, en stuur dankbaarheid.

Zeg “dank u”.

Dankbaarheid is beseffen dat ge niet alleen zijt.

Dat er veel mensen, dingen en ervaringen zijn, die u vormen als mens.

Die u helpen om te groeien.

Misschien kunt ge zelfs dankbaar zijn voor een moeilijke ervaring?

Want ook die heeft gezorgd dat ge zijt, wie ge zijt.

Dank u.

Adem nog eens goed diep in en uit.

Zeg tegen uzelf: ik adem in, ik adem uit.

Bedank uzelf, om de tijd te nemen om hier te zijn.

En kom rustig terug, naar uw plekske.

Als ge voelt dat ge iets wil opschrijven, is nu de beste moment. Of als ge iemand wil bellen en delen hoe dankbaar ge zijt, dan is nu de moment.

Verspreid het geluk!

Ge moogt mij ook altijd laten weten, als dit een fijne ervaring was. Dan maak ik misschien nog wel wat vaker zo iets hier op de podcast!

En zoals altijd: als ge uw dankbaarheidsblaadje met me deelt, dan maakt ge kans op een mini taalcoaching, volgende week trek ik weer een nieuwe winnaar!

Goe, ik ga afsluiten met iets minder lawaai dan normaal, en tot de volgende keer!

– – – – – – – – – – – – – – 

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.