4. De Mol

(Ge vindt Rebels Nederlands op SpotifyGoogleApple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd? 
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Hallo, en welkom bij de derde (oeps! vierde!!) aflevering. Ik ga het hebben over “De Mol”. 

Maar eerst de uitdrukking van de week, want die is “van twee walletjes eten”. Iemand die van twee walletjes eet, die profiteert van twee dingen op hetzelfde moment. Bijvoorbeeld, toen ik 16 jaar was en een eerste lief had, aten die altijd pistolekes op zaterdagmiddag. Maar bij ons thuis was dat op zondagavond pas. Dus als ik dan bij hem was op zaterdag, en bij mijn eigen familie op zondag, dan had ik op een weekend twee keer pistolekes gegeten. Dat is nu bijna letterlijk van twee walletjes eten, het beste van twee werelden. Want ja, wie eet er nu nie graag pistolekes?

Mijn vraag van de week is: vindt gij dat de mol van twee walletjes eet? Om daarop te kunnen antwoorden, moet ge natuurlijk de rest van de aflevering beluisteren. Aha, zo heb ik jullie wel liggen natuurlijk.

Allez, we beginnen eraan.

Wie kent het hele populaire spelprogramma De Mol al? Ik dacht vroeger altijd dat het origineel een Nederlands programma was, maar nee, het is 100% Vlaams! De eerste editie van De Mol kwam uit in 1998, toen ik zelf 13 jaar was, en ik herinner me nog goe hoe we met de hele familie elke zondagavond keken. En hoe eigenlijk heel Vlaanderen zich afvroeg wie nu toch De Mol zou kunnen zijn.

OK, als ge het programma nog nooit hebt gezien, dan is dit de moment dat ik u het uitleg. Nee, De Mol is geen serie, het is reality TV, maar van de beste soort! 10 deelnemers komen samen in het buitenland, om daar avontuurlijke opdrachten uit te voeren en geld te verdienen. Maar van de 10 kandidaten is er eentje die alles saboteert, en dat is De Mol.

De Mol wordt geholpen door de makers van het programma en weet op voorhand wat de opdrachten gaan zijn. Zijn of haar missie is dat de opdrachten mislukken en dat er geen (of minder) geld kan verdiend worden door de rest van de groep. Op het einde van elke aflevering moeten de kandidaten ne vragenlijst invullen, en raden wie volgens hen de mol is. Wie de vragenlijst het slechts invult, en dus het minst weet over de mol, valt af.

De laatste kandidaat die overblijft, de persoon die tegen dan al heel goe weet wie de mol is, die neemt al het geld, dat door de groep is verdiend, mee naar huis.

Over hoeveel geld spreken we dan? Blijkbaar is de hoogste pot die ooit gewonnen is 34 000 euro. Dat was in 2019, en die werd gewonnen door een piloot. De mol was toen een “dokter in de esthetische geneeskunde”. Merci Google voor deze interessante informatie! Ik raad u aan om zo’n dingen nie op te zoeken, want er zijn kei veel interviews en informatie over het reilen en zeilen van da programma, voor ge ‘t weet zijt ge een half uur kwijt. Nu ja, als ge ‘t mol-virus te pakken krijgt, kan da interessant zijn, ik zal een paar artikels in de podcast nota’s zetten!

Als ge meedoet als kandidaat, moet ge heel goed opletten en zo snel mogelijk ontdekken wie de mol is, om te vermijden dat ge direct naar huis wordt gestuurd. En dan is de vraag of ge ook uw opdrachten heel goe moet spelen – omdat ge zo veel mogelijk geld in de pot wilt krijgen zodat ge die op het einde kunt winnen – of laat ge af en toe eens ne steek vallen, zodat anderen misschien denken dat gij de mol zijt, en dus sneller afvallen?

Ik denk dat ik zelf nie goe zou zijn in da spel. Er is gewoon te veel informatie waar ge rekening mee moet houden, en da betekent da ge eigenlijk constant moet observeren en analyseren. Als ge in het begin een vermoeden hebt van wie de mol is, en dat blijkt dan helemaal verkeerd te zijn, dan moet ge al vertrekken.

Maar blijkbaar is het als Mol ook nie altijd even plezant: in een interview heeft de eerste Mol getuigd, da ze het er eigenlijk heel moeilijk mee had, om alles te saboteren. Want wa wel opvalt in da programma, is dat de deelnemers echt ne serieus hechte groep vormen, zeker in het begin. En nie vergeten, de mol kan ook geen geld winnen hé!

Nee, ik zou nen hele slechte mol zijn. Ik kan mijn emoties nie verbergen, aan mij ziet ge direct als ik iets heb gesaboteerd. Acteren da kan ik wel goe, maar als ik dan moet liegen en bedriegen, dan begint er toch iets te wringen. Wat Magda, die de eerste mol was, dus ook vertelde.

Ik ben nu naar het laatste seizoen van De Mol aan’t kijken, da werd opgenomen in 2020, vlak voor de tweede coronagolf, dus ze konden natuurlijk nie zo heel ver reizen. Toen ik zelf in Mexico aan’t reizen was, in 2017, waren ze daar ook, en ze zijn ook al in Argentinië, Vietnam en Zuid-Afrika geweest, maar deze keer is het dus Duitsland.

Awel, ik vind da wel tof, want zo zie ik nog ne keer hoe schoon Duitsland eigenlijk ook wel nie is! En van de opdrachten leert ge ook altijd iets nieuws. Zo was een van de opdrachten in de tweede aflevering in een ondergrondse bunker die blijkbaar nog een restant is van de Koude Oorlog! De Duitsers hadden die blijkbaar gebouwd om de regering in te verstoppen in geval van een atoombom ofzo. Allee, dat had ik anders nooit geweten!

De inhoud van de opdrachten getuigen ook altijd van ongelooflijke creativiteit. Ik ga weer een voorbeeld van dees seizoen geven, want da kunt ge nog kijken op goplay.be Hier moesten 4 kandidaten elk in een klein opblaaszwembadje gaan zitten, maar die stonden in een camion die ondertussen door het landschap reed. Ze moesten om de beurt een liedje zingen met zo’n karaokemachien, en punten verdienen door juist te zingen. Ondertussen moesten de andere 3 kandidaten bepaalde woorden uit da liedje laten raden door 2 andere kandidaten, die achter hen zaten in een volgwagen. Kunt ge nog volgen? Maar de kers op de taart was dat de andere kandidaten, die ergens in de stad bezig waren met een andere opdracht, onbewust (of bewust, als het de mol was) iets deden, waardoor de camion soms vol op de rem ging staan. En natuurlijk had dat een effect op zowel de stem van de zingende kandidaat, als het uitbeelden dat de andere kandidaten ondertussen deden. Ze hebben met die opdracht nie zo veel geld verdiend, en ik zou het ook nie gekund hebben!

Maar dus, zoals ik al zei: ge kunt de afleveringen zelf gaan bekijken op goplay.be, elke zondagavond komt er een nieuwe uit. En als ge live kijkt, is dat op GoPlay4 ofzoiets, ja, misschien vergis ik mij: ik ken nie zo veel van de Belgische TV zenders, want ik heb zelf gene TV heb.

Misschien is al wat ik vertel ook nie zo nieuw, want De Mol is overgenomen in verschillende landen. Zo heb je “el topo” en “el traidor” in Spanje (ja, zij hebben twee verschillende versies), The Mole in Australië, Groot-Brittanië en de Verenigde Staten, Der Maulwurf in Duitsland, Qui est La Taupe in Frankrijk, en dan nog een aantal andere versies die ik niet durf uitspreken. Er is een website met een overzicht, die kunt ge ook vinden in de nota’s. En ook heel grappig: het satireprogramma “De Ideale Wereld” – een van mijn favorieten – maakte dit jaar ook een parodie op De Mol, “Het Molletje” genaamd. Een link zit weeral in de nota’s, want het is echt de moeite om te kijken, heel grappig!

Voila, ik hoop da ge nu ook goesting hebt gekregen om naar het programma te kijken, en mee te raden wie de mol is dees jaar! Ik moet eerlijk toegeven, ik gok meestal nie, of ik hou het toch voor mezelf, want ik vind dat te gênant als blijkt da mijne gok weer compleet verkeerd was. Als ge zelf uw pronostiek wil delen, of wil meelezen met wat andere mensen denken, dan kunt ge terecht op de fansite wieisdemol.be, en daar vindt ge nog veel materiaal om u erin te verdiepen.

‘t Amusement ermee, en tot de volgende!

Websites uit de aflevering en extra leesmateriaal

https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Mol_(televisieprogramma): de wikipedia pagina van De Mol

http://users.telenet.be/robbiewynen/: een overzicht van De Mol in andere landen

https://www.youtube.com/watch?v=Ll3iTjJ6Row&ab_channel=DeIdealeWereld: de grappige parodie op De Mol

www.wieisdemol.be Onofficiële fansite met een forum, theorieën en alle informatie op een rijtje.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20151223_02035073 Over de bedenkers van De Mol en hoe dat nu zit met de reproductierechten

Aanvullende vragen voor meer verdieping

Hoeveel mensen keken er elk jaar naar De Mol? Wat zijn de kijkcijfers? (Je vindt het antwoord op wikipedia)

Over wat ging het programma “Café De Mol”?

Wat is er speciaal aan de buitenlandse edities van De Mol?

Waarom denkt ge dat er 13 jaar lang geen aflevering van De Mol is geweest? Ik heb hier zelf ook geen antwoord op gevonden, dus dit is eerder een filosofische vraag 😉

Tot slot: vindt gij dat de mol van twee walletjes eet? Waarom (niet)?

Deel uw antwoorden en mening met mij op instagram (@feelinflemish) of via mijn e-mail sietske@feelinflemish.be!

Welke woorden begrijp je niet zo gemakkelijk? Laat het mij weten!

pistolekes

van twee walletjes eten

een steek laten vallen

wringen

– – – – – – – – – – – – – – 

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.