8. Tabula Rasa (de serie)

(Ge vindt Rebels Nederlands op SpotifyGoogleApple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd? 
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Goeiemorgen, goeiemiddag of goeienavond. We zitten ondertussen al aan de achtste aflevering van de podcast, en ik ben nog altijd even enthousiast als in het begin. Misschien zelfs enthousiaster, want ik zie ondertussen dat dit goed gedownload wordt en dat jullie luisteren, dat maakt me echt heel blij. Merci iedereen, en bij deze ook nog eens een uitnodiging: stuur me zeker een bericht of geef me wat feedback over wat ge ervan vindt, want de berichten die ik krijg zijn zo mooi en plezant, dat het me nog extra motiveert.

Goed, deze week wil ik iets vertellen over Tabula Rasa! Dat is een Vlaamse serie.

Ik ben fan van series, en ik ben echt van het type dat verslaafd kan worden aan een goed verhaal. Waar is de tijd da ge nog een week moest wachten tot ge wist wat er in de volgende aflevering ging gebeuren?

In dit geval, ge kunt Tabula Rasa op Netflix vinden, was ik kei blij dat ik direct kon verdergaan. Want het verhaal is zó goed, dat ik geen adjectieven kan bedenken die deze serie goed beschrijven. Ik kan alleen maar zeggen dat ik de meeste afleveringen gewoon na elkaar heb gezien. Echt bingen! Is dat omdat ik weinig karakter heb, of omdat het écht zo goed was? Ik laat u beslissen. Nadat ge het gezien hebt. Om u warm te maken zal ik eerst een tipje van de sluier lichten.

Maar wacht, eerst nog een uitdrukking van de week. Ik draag ‘m op aan Samyak, een trouwe luisteraar die me zondag een hele mooie e-mail schreef. Hij kijkt sinds mijn podcast aflevering over het programma De Mol (van twee weken geleden) ook naar elke aflevering, en hij gaf me een paar voorbeelden van uitspraken die hij opgepikt had.


“Hola pola”, dat klinkt misschien als “hallo Paula” ofzoiets, maar nee nee. Wij zeggen “hola Pola” als we schrikken van iets, als we onder de indruk zijn, als we iets niet hadden verwacht. Bijvoorbeeld, ik zie het aantal mensen dat zich hebben ingeschreven voor mijn wekelijks spreekuurtje, ineens zijn er 20 mensen bijgekomen, “Hola Pola, wa ga ik nu doen??”

In De Mol kan ik me niet herinneren wie het zegt en in welke context exact, maar als het Lennart was, dan is het misschien wel iets Kempisch. Ik kom ook uit de Kempen, zoals jullie misschien kunnen horen, en soms vergeet ik dat sommige dingen echt wel eerder regionaal, en niet Vlaams zijn! Laat me weten of jullie dat ook al eens gehoord hebben. Hola Pola!

Nog een korte anekdote, want het doet me aan iets denken: toen ik 21 was ofzo, deed ik vrijwilligerswerk met buitenlandse vrijwilligers die pas nieuw waren in België. Ik had een quiz voorbereid over “typisch Belgisch” en één van de vragen ging over “frikadelle mé krieke”. Bij ons thuis waren dat gehaktballen met kersen. Maar die dag ontdekte ik, door de andere aanwezige Vlamingen, dat dat toch niet iets typisch Vlaams is. Toch niet in Oost of West-Vlaanderen, want zij hadden nog nooit in hun leven gehaktballen met krieken gegeten!

Kort googlewerk toont me wel dat Jeroen Meus daar een recept voor heeft. Jeroen Meus, voor wie hem nog niet kent, is een gekende Vlaamse kok die bekend werd door “Dagelijkse Kost”, een kookboek en TV programma met typische gerechten.

Zouden mijn “frikadelle mé krieken” dan toch typisch Vlaams of Belgisch zijn? Ik zet het recept in de transcriptie, en dan mogen jullie beslissen. En ondertussen eet ik trouwens geen gehakt meer, dus als ik het nog eens zou maken, dan is het in de vegetarische versie.

Enfin, terug naar Tabula Rasa, want daar ging ik het over hebben hé!

Het verhaal begint met Annemie, een vrouw met geheugenverlies, die werd opgesloten in een psychiatrische instelling. We zien dat haar korte termijn geheugen niet meer werkt, en dat ze zich dus constant verloren en in de war voelt. Een politieagent komt haar ondervragen en haar psychiater komt ook langs. Wat heeft Annemie gedaan? Ze is de laatste persoon die Thomas heeft gezien. Wie is Thomas? Dat komen we te weten door flashbacks. In die flashbacks leren we eerst hoe het komt dat Annemie aan geheugenverlies lijdt. Ze heeft een auto-ongeval gehad, en werd toen gewond.

Eigenlijk is het verhaal heel complex en mag ik jullie niet te veel vertellen, want dan verklap ik het al. Maar als ik jullie een beetje vertel over de personages, dan hebben jullie een goeie basis om te beginnen kijken.

Annemie, of Mie, is het hoofdpersonage. Zoals gezegd heeft ze een groot probleem met haar geheugen. Ze is getrouwd met Benoit en heeft ook een dochtertje. Voor haar ongeval was ze een bekende balletdanseres, maar dat werk kan ze nu nimeer doen, en ze blijft vooral thuis. Het is vaak niet duidelijk wat dat ze daar doet, want soms vult haar geheugen (fantasie!) de gaten in die zij vergeet. Wat is werkelijkheid en wat is verzonnen, of gedroomd? Dat weten we niet…

Benoît is de man van Annemie, en hij werkt in een kantoor. Hij moet Mie vaak achterlaten in het huis waar ze nu wonen, en dat is moeilijk voor hem, maar hij heeft geen keuze, want hij moet werken om geld te verdienen. Hij installeert hulpmiddelen en probeert ervoor te zorgen dat het huis veilig is, want hun vorig huis is afgebrand, en het is niet duidelijk hoe dat is gebeurd.

Romy is de dochter van 7, ze heeft een sterk karaktertje. Mie heeft ook een moeilijke relatie met haar. Romy zat in de auto bij het ongeluk.

Thomas De Geest is een man van ongeveer 35 à 40 jaar. Hij werkt in het containerpark, in dezelfde gemeente als Mie en haar gezin. Hij probeert een nieuwe thuis te vinden voor de teddyberen die hij er tussen het vuilnis vindt. Dit project heet “de berenput”. Dat woord heeft een dubbele betekenis, begrijpen jullie dat? Ik leg het uit in de nota’s. Thomas blijkt in het begin van de serie vermist te zijn, en Mie heeft hem als laatste gezien. Maar ze weet natuurlijk niet meer wat er gebeurd is… Ze herkent hem niet.

Jan Peeters, met de bijnaam “Vronsky”, zit samen met Mie opgesloten in de instelling. Ze worden vrienden en zij vertrouwt hem. We weten alleen dat hij heel extravert is, en geobsedeerd met vuur, een pyromaan dus. Maar later blijkt hij ook een ander kantje te hebben…

Inspecteur Jan Wolkers onderzoekt de verdwijning van Thomas De Geest. Hij is al een oudere man en gaat binnenkort met pensioen, maar deze zaak is heel belangrijk voor hem. De inspecteur gelooft Mie niet, hij denkt dat ze meer weet over de verdwijning. Hij is dus heel wantrouwig.

Rita is de moeder van Mie. Ze praat heel veel over zichzelf en maakt iedereen ongemakkelijk met details over haar seksleven. Ze zegt wel dat ze bezorgd is om Mie, maar we zien haar niet veel nuttig doen. Ze is géén fan van haar schoonzoon Benoit.

De vader van Mie heet Walter. Hij was vroeger een bekende neuroloog, maar hij heeft Alzheimer’s gekregen. Mie is heel hard aan hem gehecht, en nu nog meer, omdat ze allebei geheugenproblemen hebben.

De psychiater die Mie komt bezoeken, heet Dokter Mommaerts. In het begin lijkt zij een aangename vrouw die Mie wil helpen, maar dat verandert.

Tot slot zijn er nog de zus en schoonbroer van Mie, Nikki en Olivier. Zij hebben al twee kinderen en Nikki is ook hoogzwanger van een derde.

Ik ga jullie één scène beschrijven uit een van de eerste afleveringen. Mie heeft net Romy van school gehaald en rijdt met de auto naar huis. Ze wonen sinds kort in het huis van haar grootvader, die overleden is. Ge kunt daar niet zomaar binnenrijden, want er is een poort. En om die poort open te doen, heb je een afstandsbediening nodig. Mie drukt een paar keer op het kaske dat in haar auto ligt, maar er gebeurt niks. Ze weet niet goed wat te doen en besluit gewoon te wachten, want ze zal wel weer iets vergeten zijn. Iets later komt Benoit in grote paniek aangereden. Hij ziet Mie voor de gesloten poort staan en vraagt wat er scheelt. 

Ze haalt haar schouders op en zegt: ik geraak niet binnen, de poort blijft toe. Hij zegt “Meende da nu?” en toont haar dat het kaske voor de poort in haar handschoenenkastje ligt, en dat ze haar noodknop aan het gebruiken was. Dat is ook een kaske, maar daarmee slaat ze alarm en komt Benoît zo snel mogelijk naar haar toe. Hij heeft een systeem om haar onmiddellijk te lokaliseren. Natuurlijk was Benoît serieus slechtgezind toen hij besefte dat er helemaal geen noodgeval was, en hij voor niks moest komen. Maar zo is het dagelijkse leven met Mie, die echt alles vergeet. Op het einde van de scène zien we een mysterieus figuur met een lange cape die vanop een afstand alles heeft zien gebeuren.

Ik weet het, dit is niet de meest spannende scène die er is. Maar de serie is zo geniaal omdat het verhaal zich langzaamaan ontvouwt. Ik kan dus niet te veel vertellen, want dan zou ik het verklappen, en de spanning weghalen. Ik kan alleen maar zeggen, kijk de serie!

‘t Is goed voor uw Nederlands, dus dat is het enige excuus da ge nodig hebt. En als ge gekeken hebt, of terwijl ge dat aan’t doen zijt, dan heb ik een werkblaadje voor u, waar ge uw schrijfvaardigheden mee kunt oefenen. Dus ga zeker naar de website, waar ge alle informatie kunt vinden.

‘t Amusement!

Recept

https://dagelijksekost.een.be/gerechten/gehaktballen-met-krieken-brood-en-verse-boter

De berenput & de beerput

De berenput: heeft op zich geen betekenis, maar zou kunnen staan voor: een put vol met beren.

de beerput: dat is de put die verbonden is aan de WC, het toilet dus, en waar alle kaka en pipi in terechtkomt. Ook wel de septische put genoemd. Als de camion langskomt om de put leeg te pompen, dan stinkt de hele straat. Niet elk huis heeft een beerput blijkbaar, op sommige plekken wordt het via de riool afgevoerd. Maar wij hadden dat vroeger wel, dus ik weet nog goed wat het betekende als er opeens een vuil windje voorbijkwam!

Link naar het werkblaadje

https://docs.google.com/document/d/1Hu3gaN0P71BEpnnagVBCw0ub95mtmddOeRQY9Sh_4RY/copy

– – – – – – – – – – – – – – 

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.