2. Maantijd

(Ge vindt Rebels Nederlands op Spotify, Google, Apple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd?
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Hallo, welkom bij de tweede aflevering, toch wel een rebelse aflevering, vind ik zelf.

Voor ik begin, ga ik een leuke Vlaamse uitdrukking uitleggen. Mijn plan is om elke week te starten met een uitdrukking of spreekwoord, dat iets te maken heeft met het thema van de aflevering. Slim hé. Ja, ik ben wel bij de pinken! Oei, dat is al een andere uitdrukking. Als ge zelf bij de pinken zijt, dan begrijpt ge nu al wat het betekent om bij de pinken te zijn. Als het een beetje trager moet, geef ik nog een voorbeeld: Anna heeft alles altijd snel begrepen, ze is echt wel bij de pinken.

Maar bon, de echte uitdrukking van de week is “geen blad voor de mond nemen”. Als ge geen blad voor de mond neemt, dan geeft ge eerlijk uw mening, en zegt ge gewoon wat ge denkt, zonder te veel na te denken over hoe ge da formuleert. Meestal is dat een mening over iemand of een situatie waar iemand bij betrokken is, en hoort die ander dat waarschijnlijk niet graag. Ik denk spontaan aan Gordon Ramsey uit Kitchen Nightmares, die neemt echt geen blad voor de mond als hij de koks en de eigenaars van het restaurant vertelt wat er allemaal fout gaat daar.

Maar nee, ik ga hier niet beginnen vertellen wat iemand verkeerd doet, ik ga het al zeker niet over Kitchen Nightmares hebben, maar  ik ga gewoon mijn ervaring vertellen over een onderwerp waar eigenlijk nog altijd niet zo veel over gepraat wordt. De vrouwen gaan hier meer aan hebben dan de mannen, denk ik zo.

Menstruatie.

Ik heb mijn regels.

Tante Rosa is op bezoek.

De rode vlag hangt uit.

’t Is weer die tijd van de maand.

Ik werd geboren als vrouw, ik identificeer me nog steeds als vrouw, en ik ben heel blij met mijn vrouwelijk lichaam. Maar mijn “regels”, zoals ik ze nog meestal noem, dat is altijd al een lastige periode geweest. Zo lastig zelfs, dat ik ongeveer 7 jaar zonder menstruatie heb geleefd. Ik besliste om een spiraaltje te laten zetten, en dan kon ik gewoon verder leven, zonder me er nog maar iets van aan te trekken.

En dan werd ik ouder. Begon ik te twijfelen over al die extra hormonen in mijn lijf. En was ik eigenlijk wel benieuwd naar die vrouwelijke cyclus. ’t Schijnt zijt ge gelukkiger en hebt ge meer energie wanneer ge ovuleert?

Ik herinner me nog een gesprek met een vriendin, die altijd dacht dat een vrouw het vruchtbaarst  was tijdens haar regels. Hmm, dan zouden er een pak minder vrouwen ongewenst zwanger worden, niewaar? Gelukkig, ik was niet de enige die zo weinig wist over haar eigen lichaam.

Ondertussen is dat spiraal er al lang uit, heb ik al heel wat boeken en kennis verslonden, er met veel vriendinnen over gepraat, en ben ik me enorm bewust van mijn cyclus. Misschien een beetje té bewust, volgens mijn lief. Maar ook hij weet als de beste te verdwijnen naar zijn kantoor in de dagen voor mijn regels. Want da zijn de ergste.

En dan is er nog PMS. Pre-menstrueel syndroom. Het klinkt al verschrikkelijk. Het moment dat al mijn kwaadheid naar buiten komt: vooral op mezelf en het lief waarmee ik een huis deel, maar ook mensen die niet snel genoeg wandelen in de supermarkt. Of té vriendelijke postbodes. Een vriendin die 5 minuten later belt dan afgesproken. De katten die wild in huis rondlopen. Nu klink ik echt als een monster, maar dees zijn de hoogtepunten, het is echt niet elke maand zo erg.

De kans is groot, dat als ge nu nog aan het luisteren zijt, gij ook een vrouw met een baarmoeder zijt en dus ook menstrueert. Herkent ge de PMS-symptomen?

In één van de boeken die ik las, de Cyclus Strategie van Maisie Hill, vergelijkt de auteur onze cyclus met de seizoenen van het jaar.

Herfst voor de pre-menstruele fase.

Winter voor de menstruele fase.

Lente is de periode vlak voor de ovulatie.

En natuurlijk is de ovulatie de zomer.

In de winter zit ge vooral veel binnen en doet ge het rustig aan, en tijdens de zomer is het tijd om op stap te gaan en zo veel mogelijk contact te hebben met anderen. Mja, als er geen lockdown is natuurlijk. Nu zitten we allemaal vast in de herfst en de winter.

Ik ben benieuwd, ervaart gij dit ook? Voelt gij u ook mooier in uwe “zomer”, als ge ovuleert?

Oh wacht, weet gij wanneer ge ovuleert? Misschien moet ik dat toch efkes kort toelichten.

Een standaard-cyclus heeft ongeveer 28 dagen. De eerste dagen zijn uw regels. Tussen de 10de en 14de dag van uwe cyclus, ongeveer in de helft, ovuleert ge. Dat is dus het moment dat ge baby’s zou kunnen verwekken, als ge dat zou willen. En als ge seks hebt, of wil hebben, met een mannelijke partner, natuurlijk. Sorry, maak ik het te grafisch?

Goed, toch nog even terug naar die “regels”. Ik haat het woord regels. Ik zei net al, 28 dagen is de standaard-cyclus. Nu is dat toevallig, of niet zo toevallig, daar zijn de moderne wetenschappers nog niet uit, even lang als de cyclus van de maan. Mijn meest hippie-vriendinnen spreken dus niet meer over menstrueren, maar over hun maantijd. Toegeven, het zijn internationale vriendinnen, en moontime of luna klinkt toch net iets beter.

Kunnen we dat invoeren in het Nederlands: maantijd? Of toch liever iets anders?

Tot slot: wat gebruiken de meeste vrouwen om al dat bloed op te vangen? Toen ik opgroeide, waren er niet zo veel mogelijkheden. Maandverband of tampons. Tegenwoordig zijn er echt wel veel ecologische alternatieven: een menstruatie cup of katoenen maandverband. En nu heb ik zelfs nog iets nieuws gevonden, de “period-pants”, opnieuw geen Nederlands woord, ma bon. Het zijn onderbroeken die er heel normaal – en zelfs mooi – uitzien, maar even veel kunnen absorberen als maandverband. Voila, geen wegwerpproducten meer voor mij!

Hoe verwijst gij naar menstrueren in jouw taal? En praat ge der makkelijk over, of is het toch nog een beetje taboe? Laat het me weten! In het transcript (de transcriptie, oeps!) vindt ge deze vragen en andere ook nog terug.

Verbind de woorden met de juiste betekenis of synoniem.

nog steedsgrote hoeveelheden opeten of gebruiken
opgroeienpartner, vriend of vriendin
verwekkenimporteren
toelichteneen aantal, heel wat
verslindenuitleggen, verklaren
enormnog altijd
een pakhet lichaam
het lijfheel, erg
invoerenvolwassen worden
het liefvoortbrengen, maken

Maak je eigen zinnen met deze woorden.

zich aantrekkenzich aantrekken: zich slecht voelen, zich bekommerenbv. ik trek me niks van dat lawaai aan= ik vind het lawaai niet erg, het stoort me nietZe trekt zich al het slechte van de wereld aan= ze voelt zich slecht door alles wat er in de wereld gebeurt.zich niks aantrekken van, zich iets aantrekken van, zich alles aantrekken van
als de besteals de beste: heel goed, geweldigbv. zij kan zingen als de besten, ze weet als de beste te zingen
laten (zetten)laten zetten: iemand zet het spiraaltje, ik doe het niet zelf (gelukkig!)bv. Ik laat mijn haar knippen. Maar tijdens Corona: “ik knip mijn haar”. (Nee, dat heb ik niet echt gedaan!!!)
bij de pinken zijnslim zijn, dingen snel begrijpen, weten waarover ge spreekt

Vragen over de tekst

Wat gebeurt er bij vele vrouwen tijdens PMS?

Waarmee wordt de vrouwelijke cyclus vergeleken?

Hoe heten de materialen die vrouwen kunnen gebruiken tijdens hun regels?

Hebt gij soms “last” van je regels, of van PMS?

Voelt gij u gelukkiger als ge ovuleert?

Hebt ge iets nieuws geleerd?

Wat gebruikt ge voor je regels?

Hebt ge een gênant of grappig verhaal over uw (eerste) menstruatie?

Extra informatie om te lezen als ge wilt

Maisie Hill, De Cyclus Strategie: https://www.goodreads.com/book/show/50626252-de-cyclus-strategie 

 Een heerlijk grappig filmke van De Ideale Wereld:

https://youtu.be/VXni0565RPg (Maandstonden bespreekbaar maken)

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.