1. Het prille begin

(Ge vindt Rebels Nederlands op Spotify, Google, Apple of uw favoriete podcast platform.
Nog nooit een podcast geluisterd?
Ga dan hier eens kijken hoe het moet!)

Hallo! Welkom bij de eerste aflevering, de introductie van de podcast 🙂

Mijn naam is Sietske, ik ben 35 jaar, en ik kom uit België. Meestal woon ik daar nie, maar ben ik ergens anders te vinden. Dat is op dit moment ook zo: ik zit nu achter mijn bureau in Zwitserland, in een dorp op een half uur van Zürich. Maar mijn Vlaams accent, oorspronkelijk uit de Kempen, maar ondertussen al aangevuld met invloeden uit “‘t stad” (Antwerpen dus) en Brussel, dat draag ik overal met me mee.

Waarom deze podcast?

Ik ben 3 jaar geleden beginnen lesgeven, aan mensen die voor hun bedrijf naar Nederland of België waren verhuisd. En ik merkte: bijna al het NT2 materiaal, da was in het Nederlands van Nederland. Het bedrijf waarvoor ik werkte, da maakte wel een onderscheid tussen Dutch en Flemish, maar Vlaams is officieel nie echt een “taal”, dus dan werd het verwarrend.

Ik besliste dat mijn Nederlands een beetje “Rebels Nederlands” was, want het klinkt nie hetzelfde als wat ge in de boeken Nederlands hoort. En toch, dees is het Nederlands da mijn studenten willen leren, want zo praten mensen op straat ook. Het Nederlands van Vlaanderen, waar we met “gij” en “allee” en “ammai” communiceren, ook wel tussentaal genoemd, en ge hoort dat ook meer en meer op TV, gelukkig. Dat is het Vlaams.

Dus met deze podcast wil ik wat meer van dat Rebels Nederlands de wereld insturen. Nie alleen de uitspraak is rebels, maar soms zijn de onderwerpen dat ook. Ik hou ervan om te babbelen over dingen die nie vaak het daglicht zien, zaken waarover we niet praten omdat ze toch nog een beetje taboe zijn, of omdat ze nie voor iedereen relevant zijn misschien?

Maar, ge moet gene schrik hebben, als die monologen u nie interesseren, dan heb ik ook nog iets anders in de aanbieding. We hebben in Vlaanderen namelijk kei veel goeie TV, en ik kijk dus vaak een film of serie die ik dan bespreek. En misschien zal ik het af en toe wel eens over een ingewikkelde grammatica constructie hebben, of een gedicht delen, of… Tja, ik weet nu nog niet waar we naartoe gaan. En ik zeg “we”, omdat ik het echt heel fijn zou vinden als jullie me laten weten waarover jullie wat meer in het “Rebels Nederlands” willen horen.

Voor dees seizoen is ook Petra te gast op de podcast: zij heeft zich gespecialiseerd in sprookjes… Normaalgezien zijn die geschreven in een beetje saai en ouderwets Nederlands, maar dankzij Petra is het voor iedereen toegankelijk! Hier hoort ge haar een beetje meer over zichzelf vertellen.

Hallo allemaal! Ik ben Petra, 34 jaar en op en top Vlaamse. Momenteel woon ik in het uiterste Zuiden van ons landje in Arlon, vlakbij Luxemburg met mijn man en twee zoontjes. Vorige zomer verhuisden we naar hier vanuit de geweldige stad Antwerpen. Ik hou een blog ‘la trottinette’  bij over onze ervaringen hier en probeer ook tips mee te geven om onze omgeving te verkennen. Met de verhalen wil ik vooral bekende en minder bekende sprookjes terug bij jou brengen. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat Sietske mij dit seizoen mee trok in haar project. 

De transcriptie van deze podcast kunnen jullie altijd terugvinden op mijn website, en ik maak soms ook werkblaadjes, waar ik bepaalde woorden uitleg en misschien een oefening of twee deel. Hoe het er zal uitzien, dat zal de tijd ook bepalen!

Ik vermoed dat jullie mijn persoonlijkheid wel beter zullen leren kennen in de afleveringen die komen, wat ik wel een beetje spannend vind. Persoonlijkheid en psychologie zijn trouwens dingen die me enorm interesseren, dus daar ga ik het zeker ook nog over hebben.

Als ge vandaag naar mij hebt geluisterd, laat me dan iets weten. Als ik hier voor mezelf ga zitten zeveren, dan ga ik het niet lang volhouden. Maar als ik weet dat er mensen luisteren, en hopelijk ook nog iets opsteken, dan krijg ik nog meer goesting!

Mijn e-mail is sietske@feelinflemish.be, op facebook kunt ge me vinden onder @feelinflemish 

Petra’s blog kunt ge lezen op www.latrottinette.be 

Ik kijk er enorm naar uit om dit avontuur te starten!

Synoniemen

goestingzin
iets opstekeniets leren
zeverennonsens verkopen
het daglicht niet zienverborgen houden, niet over praten

spreektaal versus schrijftaal

nieniet
genegeen
deesdit / deze

– – – – – – – – – – – – – – 

Deze transcriptie van de podcast Rebels Nederlands is een cadeauke voor u. Voor de laatste nieuwe afleveringen vindt ge de transcripties in de werkboeken. Dan kunt ge de podcast ook interactief maken! Wilt ge dat eens proberen? Ga dan hier eens kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.